İsanyolca Tanım Edatları 2



Arkadaşlar geçen ders tanım edatları konusunda genel bir bilgi verdim. Bazı arkadaşlarımız soruyordur muhakkak hangi isimle dişil veya eril tanım edatını kullanmalıyız diye. Bunun bazı bilmemizin bazı kuralları var ama net bir formülü yok maalesef. Genel bazı kurallar var, ben bu derste sizlere onlardan bahsedeceğim.


Eril Tanım Edatları ( Masculino ) ; İsimlerin sonu ''-o'' harfiyle bitiyorsa genellikle eril tanım edatı kullanılır.

Örneğin  ;  El libro , el chic

Bazı istisnalar ;  La mano , la foto  Gördüğünüz gibi sonu ''-o'' harfiyle bitmesine rağmen dişil tanım edatı kullanılmıştır.



Dişil Tanım Edatları ( Femenino ) ; İsimlerin sonu -a harfiyle bitiyorsa genellikle dişil tanım edatı kullanılır.

Örneğin  ; La niña ( Kız çocuk ) , la casa  ( Ev )

Bazı istisnalar  ; El mapa , el dia , el clima , el tema  Arkadaşlar burada da gördüğünüz gibi sonu     '' -a '' harfiyle bitmesine rağmen eril tanım edatı kullanılmıştır.

Dikkat!  Arkadaşlar her zaman bu kural geçerli değildir , bazı istisnalar olabilir. Zamanla göz aşinalığınız oldukça hangi ismin eril ( masculino ) hangi ismin dişil ( femenino ) olduğunu anlayacaksınız. Hiç panik yapmanıza gerek yok :).


İspanyolca da Al ve Del Kısaltmaları

Eril tanım edatı ''el'' , yön bildiren -i, -e , -de , -ya anlamındaki '' a'' edatı ve yön ya da iyelik bildiren -den ve -nin anlamlarında ki ''de'' edatıyla birleştiği zaman kısalarak al ve del şekline dönüşür.Bir kaç örnekle sizlere açıklayacağım.

Bajas del (de + el ) tercer piso . Üçüncü kattan iniyorsun.

Llevas la cartera del ( de + el ) maestro. Öğretmenin çantasını taşıyorsun.

Asisto al ( a + el ) curso de ingles. İngilizce kursuna devam ediyorum.

Arkadaşlar gördüğünüz çok basit bir konu sizlerin de anladığını düşünüyorum. Ama anlamadığınız bir yer olursa lütfen bana sorun.

Hasta luego ... Görüşmek üzere



Yorumlar

Sayfa Numaralandırma

Günün Sözü

Bu blogdaki popüler yayınlar

İspanyolca Cümle Yapısı Estructura de la Frase

İspanyolca Şimdiki Zaman